01 02 03 04 06

Met de hartelijke groeten van manager Sandip Chatterjee (15 juli-2023).De zomer in India begint altijd in april en dan stijgt de temperatuur al snel naar 35 graden. Dit jaar heeft India te maken met de ene hittegolf na de andere en snakt men naar de moessontijd, die hevige regens brengt en afkoelt. Een waar feest, als je 3 maanden op die moesson zit te wachten, die normaal gesproken half juni begint. Dat is dit jaar ook niet het geval, en volgens de laatste berichten (15 juli jl) staat dit nu over enkele dagen te gebeuren, een maand te laat.Temperaturen op dit moment boven de 40 graden, de hitte is onverdraaglijk, het is in Malandighi nog heter dan in Rajasthan (woestijngebied). Volgens manager Sandip kunnen de kinderen in de campus deze temperatuur nog wel aan. De oudere mensen niet.

Het schooltje op de campus van Malandighi, de Avilash Academy (AA) heeft op dit moment 9 klasjes. Twintig leerlingen per klasje zou volgens Sandip ideaal zijn, maar dit kunnen zij financieel nog niet behappen. In klassen van de regeringsschool om de hoek zitten vaak 100 leerlingen, dat is funest voor niveau en kwaliteit. In de duurste privéscholen in India zitten minimaal 35 leerlingen. De meeste ouders van de kinderen uit het dorp, die ook naar het AA-schooltje gaan zijn beter gesitueerden en verdienen minimaal 560 euro per maand. Daarom moeten ze nu 15 euro per maand betalen en de kinderen krijgen daarvoor ook studieles, muziek, dans, karate, computerles en kunst.

Kwaliteitsleerkrachten kosten ieder 250 euro per maand, eten en accommodatie inbegrepen. Om 9 fulltime leerkrachten te bekostigen en ook onderdak en eten is 2500 euro per maand nodig. Dit budget heeft deorganisatie Avilash niet.

Nu bezoeken 52 dagscholieren uit het dorp het AA-schooltje. Dit schooljaar volgen 98 kinderen het AA-onderwijs: 46 inwonende kinderen van de campus (27 jongens, 19 meisjes) en de 52
dagscholieren ( 31 jongens, 21 meisjes).

Er zijn nu 112 kinderen, die vast in de campus verblijven (residentieel).

Binnenkort loop dat aantal terug naar 96 kinderen, want 16 kinderen gaan hun opleiding elders voortzetten met de support van Avilash. Na het behalen van hun eindexamen (10/12 standaard), een soort eindexamen middelbare school.

De kinderen uit de campus, die niet naar het AA-schooltje gaan volgen het onderwijs op de regeringsschool in het dorp.

Dit jaar bestaat de campus in Malandighi 10 jaar. Er is veel onderhoud nodig.

Op het jongenshostel is een tweede verdieping bijgebouwd. Boven de eetzaal zijn ook 4 grote kamers bijgekomen. Alle gebouwen zijn opnieuw geverfd. Men is nu nog bezig aan het verven van het kantoorgebouw annex gasthuis.

Er zijn ook diverse dagstudenten uit de regio, die in de benedenverdieping van het jongenshostel overnachten.


Tot zover de laatste informatie over de campus.


Met de hartelijke groeten van manager Sandip Chatterjee (15 juli-2023).

De campus van de kinderen in Malandighi bestaat dit jaar 10 jaar.

Dit wordt op 16 december a.s gevierd, samen met een delegatie uit Denemarken (ICWS, hoofdsponsor van “Children of Durgapur”). De jongste medewerker in de staf is Prakash Karmaker, afgestudeerd wiskundige, die les geeft op het schooltje in Malandighi (de Avilash Academy) en werkt ook op het kantoor. De oudste medewerker is Jhuma Jana, is kok en verzorgt al vanaf 2009 de afdeling keuken.

 

Het schooltje op de campus is weer helemaal opgestart na zware periodes corona-impact. Afgelopen april was er nog een sterke opleving, de derde golf, maar dat is nu voorbij. Enkele kinderen uit de campus met corona zijn dit jaar naar huis gestuurd, maar nu is alles rustig. Naar verwacht zal de nieuwe schoolsessie vanaf april 2023 veel nieuwe studenten opleveren. Op dit moment krijgen 86 kinderen les op het schooltje. Zonder de corona-situatie zouden er waarschijnlijk 200 studenten zijn geweest. Ongeveer de helft zijn kinderen, die vast en intern op de campus wonen, 28 jongens en 14 meisjes. De kinderen, die het schooltje voor dagonderwijs volgen zijn 26 jongens en 18 meisjes. De ouders van de dagscholieren betalen ongeveer 7 euro per maand voor dit dagonderwijs, op andere “privéscholen” elders wordt minimaal 25 euro gevraagd. De voornaamste reden om ook dagscholieren uit het dorp op te nemen is, dat zij samen moeten leren en opgroeien met de vaste, straatarme kinderen uit de campus, die over het algemeen een zeer laag zelfbeeld hebben. Naar school gaan en opgroeien met kinderen van beter gesitueerde ouders lijkt daar verandering in teweeg te brengen. De overige inwonende kinderen op de campus (76)  gaan naar de public school in het dorp. Er zijn nu dus op de campus 118 kinderen inwonend. De bouw en uitbreiding van nieuwe klasjes op de campus is wel gestart, maar deze kunnen voorlopig niet worden afgebouwd, omdat hiervoor simpelweg geen budget meer is. Voor de afbouw is nog 13.000 euro nodig.

 

Groentetuin en zelfvoorziening: Fruitsoorten, zoals mango, guave, banaan, jackfruit, sterappel, kokosnoot en ook rijst worden op de campus zelf gekweekt. En dit gaat volgend jaar zelfs wat extra inkomsten uit verkoop opleveren. Ook groentekweek voldoet voor 30 % aan de behoefte, maar er is nog een budget nodig voor 2 mensen, die op dit stukje land in de campus moeten werken. De kippenfarm levert 40 % van de benodigde eieren. Ook melkproductie wordt op de campus gedaan De kosten hiervan zijn voorlopig hoger dan de opbrengst, maar melk van buitenaf vindt de staf te ongezond voor de kinderen (te giftig, teveel bacteriën). Groenteafval wordt op de campus tot compost verwerkt. Plastic afval wordt gedumpt in een kuil en grotere stukken plastic worden verkocht.

 

De familie Chatterjee is zeer actief in de campus: Sandip is de manager en vrouw Hasi regelt de dagelijkse gang van zaken op de campus en doet dit vrijwillig. Dochter Bertha wil graag verder studeren, maar is voorlopig de komende jaren secretaris op de campus en doet de administratie van inkomsten en uitgaven.

Copyright © 2023. All Rights Reserved.